Naar nieuwsoverzicht

Inrichten van buitenruimtes: het antwoord op veelgestelde vragen

11 september 2024

Bij het inrichten van een buitenruimte komen heel wat zaken om de hoek kijken.  Er zijn tal van factoren waarmee je rekening moet houden, van veiligheid en doelgroep tot onderhoud en kosten. In deze blog lichten we een aantal veelgestelde vragen uit en geven je het antwoord erop. Hopelijk helpt je dit bij het inrichten van de buitenruimte.

buitenruimtes

Welke veiligheidsnormen en richtlijnen moeten we volgen?

Veiligheid staat voorop bij de inrichting van speelruimtes. In Europa zijn er specifieke normen, zoals de EN 1176 en EN 1177, die de veiligheid van speeltoestellen en ondergronden regelen. Deze normen schrijven voor hoe toestellen ontworpen, geïnstalleerd en onderhouden moeten worden om risico’s te minimaliseren. Zorg ervoor dat je altijd kiest voor gecertificeerde toestellen en een ondergrond die voldoet aan de veiligheidseisen.

Hoe kiezen we de juiste speeltoestellen voor onze doelgroep?

Het kiezen van de juiste speeltoestellen begint met het begrijpen van je doelgroep. Denk aan de leeftijd, het aantal kinderen, en hun specifieke behoeften. Voor jonge kinderen zijn bijvoorbeeld lage klimrekken en zandbakken geschikt, terwijl oudere kinderen misschien meer uitdaging zoeken in toestellen zoals touwladders of glijbanen. Overweeg daarnaast toestellen die zowel motorische als cognitieve ontwikkeling stimuleren. En vergeet ook niet te denken aan een inclusieve speelplaats waar er speelmogelijkheden zijn voor ieder kind.

Welke ondergronden zijn het meest geschikt voor speelruimtes?

De keuze voor een geschikte ondergrond is essentieel voor de veiligheid. Schokabsorberende materialen zoals rubberen tegels, zand, of kunstgras kunnen de impact van vallen verminderen. Elk materiaal heeft zijn voor- en nadelen; rubberen tegels zijn duurzaam en onderhoudsarm, terwijl zand een natuurlijkere uitstraling heeft maar meer onderhoud vereist.

Hoe combineren we speelruimte met groenvoorziening en andere functies?

Een evenwichtige buitenruimte bevat niet alleen speeltoestellen, maar ook groenvoorzieningen, zitplaatsen, en paden. Door creatief gebruik te maken van de ruimte kun je speelzones afwisselen met planten en bomen, die voor natuurlijke schaduw en verkoeling zorgen. Dit verhoogt niet alleen de esthetische waarde, maar biedt ook rustplekken voor ouders en kinderen.

Wat zijn de kosten en het onderhoud van speeltoestellen en materialen?

De kosten van professionele speeltoestellen kunnen sterk variëren afhankelijk van het materiaal, het ontwerp, en de fabrikant. Naast de initiële aankoopkosten moet je ook rekening houden met het onderhoud. Sommige materialen, zoals metaal, vereisen regelmatige inspecties om roest te voorkomen, terwijl houten toestellen gevoelig kunnen zijn voor weersinvloeden. Door te investeren in hoogwaardige materialen kun je op de lange termijn besparen op onderhoudskosten.

 

Door: Advertorial