Naar nieuwsoverzicht

Hoe zit het nou met die hypotheekrente?

29 maart 2024

Als je een huis koopt, komt daar meestal een hypotheek bij kijken. En bij een hypotheek hoort hypotheekrente: het bedrag dat je boven op het geleende bedrag aan de bank betaalt. De hoogte van de rente wordt door verschillende factoren beïnvloed, zoals het beleid van de Europese Centrale Bank, de economische situatie en het risico dat de bank loopt. Deze rente kan variabel zijn of voor een bepaalde periode vastgezet worden.

hypotheek

Wat gebeurt er als de rente wijzigt?

De rente staat nooit stil en marktontwikkelingen zorgen ervoor dat de rentestanden kunnen stijgen of dalen. Een wijziging in de hypotheekrente heeft direct invloed op je maandlasten. Als je hebt gekozen voor een variabele rente, zul je dit meteen merken in je portemonnee: je maandbedrag gaat omhoog of omlaag. Bij een vaste rente merk je pas wat na afloop van de vaste periode. De totale kosten over de gehele looptijd van je hypotheek veranderen ook met elke schommeling in de rente. Het kan dus aantrekkelijk zijn om over te sluiten naar een andere hypotheek met een lagere rente, maar let op: hier kunnen kosten aan verbonden zijn, zoals boeterente of advieskosten. Het is belangrijk om goed te rekenen of oversluiten voordelig is.

Hoe kun je slim omgaan met rentewijzigingen?

De vraag is natuurlijk: hoe kun je het beste omgaan met deze veranderlijke hypotheekrente? Veel mensen kiezen ervoor om hun rente voor langere tijd vast te zetten wanneer de actuele rente laag is. Hiermee voorkom je dat je maandlasten stijgen als de rente toeneemt. Aan de andere kant kun je ook profiteren van een dalende rente als je kiest voor een variabele rente. Een andere manier om slim met rentewijzigingen om te gaan, is door periodiek te kijken of overstappen naar een andere hypotheekvorm voordelig kan zijn. Denk bijvoorbeeld aan het oversluiten van je hypotheek of het aanpassen van je rentevastperiode. Advies inwinnen bij een financieel adviseur kan hierbij helpen; zij hebben het overzicht en kunnen precies uitrekenen wat in jouw situatie het verstandigste is.

Vooruitkijken: rentetrends en jouw hypotheek

Experts houden continu de markt in de gaten en proberen toekomstige trends in de hypotheekrente te voorspellen. Dit is belangrijk voor jouw beslissingen nu en in de toekomst. Als alle signalen wijzen op een stijgende rente, kan het bijvoorbeeld slim zijn om nu actie te ondernemen. Natuurlijk kun je zelf ook proactief te werk gaan. Blijf op de hoogte van de actuele rente en de opslagen die de bank rekent voor risico en winst. De actuele rente is dus een belangrijk getal om in de gaten te houden, want het beïnvloedt direct hoeveel je maandelijks aan je hypotheek kwijt bent. Een lage hypotheekrente kan zo op termijn veel geld schelen. Daarom is het slim om regelmatig alles te vergelijken.

 

Door: Partnerbijdrage