Naar nieuwsoverzicht

Hoe vaak moet je je huis verven?

1 juli 2024

Het verven van je huis zorgt ervoor dat je huis er weer als nieuw uit komt te zien. Maar hoe vaak moet je eigenlijk je huis verven? En wat is het beste moment om deze klus aan te pakken? In dit artikel vertellen we je waar je op moet letten bij het timen van een verfbeurt, zodat je het beste moment uit kan kiezen om je huis te verven!

verven

Het belang van regelmatig verven

Regelmatig je huis verven is niet alleen belangrijk voor het uiterlijk, maar ook voor de duurzaamheid van je woning. Verf vormt namelijk een beschermende laag tegen weersinvloeden, vocht en schimmel. Door je huis op tijd te verven, voorkom je dat het houtwerk gaat rotten en dat er andere schade ontstaat. Bovendien ziet een goed geverfde woning er verzorgd uit, wat de waarde van je huis ten goede komt.

Factoren die bepalen hoe vaak je moet verven

Hoe vaak je je huis moet verven, hangt af van verschillende factoren. Zo speelt het klimaat waarin je woont een belangrijke rol. In gebieden met veel zon, regen of wind zal de verf sneller verouderen dan in gematigde klimaten.  Ook de kwaliteit van de gebruikte verf is van invloed. Hoogwaardige buitenverf gaat meestal langer mee dan goedkopere varianten. Daarnaast hangt de geschikte verffrequentie af van de ondergrond waarop je verft en de kleur die je kiest. Donkere kleuren verkleuren bijvoorbeeld sneller dan lichte tinten.

Gemiddelde tijdspanne tussen verfbeurten

Over het algemeen wordt aangeraden om houten buitenkozijnen en deuren elke 3 tot 5 jaar te verven. Voor muren en andere stenen ondergronden geldt een langere periode van 5 tot 10 jaar. Houd er rekening mee dat dit gemiddelden zijn en dat de verffrequentie per situatie kan verschillen. Controleer daarom regelmatig de staat van de verf en plan een nieuwe verfbeurt in zodra je verkleuring, scheuren of afbladdering ziet.

Het beste seizoen om te verven

De beste tijd om buiten te verven is tijdens droge, milde weersomstandigheden. Te veel vocht of extreme temperaturen kunnen namelijk het verfproces verstoren en leiden tot een minder mooi resultaat. Ideale omstandigheden zijn een temperatuur tussen de 10 en 25 graden Celsius, een lage luchtvochtigheid en weinig wind. In Nederland zijn de lente en de herfst vaak het meest geschikt om buitenschilderwerk uit te voeren.

Tips voor een geslaagde verfbeurt

Voor een geslaagd resultaat is een goede voorbereiding erg belangrijk. Een schone ondergrond zonder loszittende delen vormt hiervoor de basis. Gebruik daarnaast kwalitatief hoogwaardige verf en materialen die geschikt zijn voor de ondergrond. Breng tot slot de verf zorgvuldig aan in meerdere dunne lagen in plaats van één dikke laag. Voor het mengen van de verf kun je een verfmenger gebruiken om een consistent resultaat te krijgen. Met deze tips en de juiste timing kun je ervoor zorgen dat jouw huis er weer stralend uitziet!

 

Door: Advertorial