Naar nieuwsoverzicht

Hoe kies je de juiste taxateur voor jouw huis?

20 juli 2023

PARTNERCONTENT - Het kiezen van de juiste taxateur voor je huis is een belangrijke keuze. Een goede taxateur beschikt namelijk over de benodigde expertise om je van een realistische waardebepaling te voorzien. Hoe kies je de juiste taxateur voor je huis? In dit artikel ontdek je het in vier stappen.

Taxateur

Kijk naar de certificaten

Om te beginnen is het belangrijk dat een taxateur gecertificeerd is. Dat wil zeggen dat die over een professioneel verstrekt certificaat beschikt. Hiermee wordt bewezen dat hij of zij bekwaam genoeg is om het vak uit te oefenen. Een voorbeeld van een partij die dit soort certificeringen verstrekt, is het NRVT (Nederlands Register Vastgoed Taxateurs). Beschikt jouw taxateur over een certificaat van deze of een andere betrouwbare organisatie? Dan voldoet die aan de vereiste normen en richtlijnen

Ervaring speelt ook een rol

Naast certificering is het natuurlijk ook wel zo prettig om met een ervaren taxateur in zee te gaan. Dat wil zeggen dat die al langere tijd actief is. Het is natuurlijk het beste als de taxateur al ervaring heeft met het taxeren van woningen die vergelijkbaar zijn met die van jou. Op die manier kan die een accurate waardebepaling doen.

Vraag referenties op

Ook is het raadzaam om aan eerdere klanten om referenties te vragen. Zij kunnen je goed uitleggen of de taxateur goed werk levert. Weet je niet hoe je in contact kunt komen met eerdere klanten? Zoek dan online naar beoordelingen over de taxateur. Dit geeft je inzicht in de tevredenheid van eerdere klanten en de kwaliteit van dienstverlening. Ook verschillende taxateurs vergelijken is een goede manier om de juiste te vinden. 

Informeer naar de kosten 

Nu je de juiste taxateur hebt gevonden, is het natuurlijk ook belangrijk dat die niet te duur is. Informeer daarom van tevoren goed naar de kosten van de taxatie en zorg ervoor dat alle bijkomende kosten bekend zijn. Toch willen we je aanraden om je keuze niet volledig te baseren op de laagste prijs. Een goede taxatie is het belangrijkste. 

Ben je op zoek naar de juiste taxateur voor je huis? Kies dan sowieso een gecertificeerde taxateur. Op die manier weet je zeker dat iemand bekwaam genoeg is om zijn of haar werk uit te voeren. Toch is de ene gecertificeerde taxateur de andere niet. Kijk daarom ook naar de werkervaring van de taxateur, bij voorkeur bij vergelijkbare woningen met die van jou. Verder is het ook slim om referenties van eerdere klanten te verzamelen. Daarbij kun je zeker gebruikmaken van het internet. Heb je de juiste taxateur gevonden? Vergeet niet om naar de prijs te kijken en zorg ervoor dat alle bijkomende kosten bekend zijn.