Naar nieuwsoverzicht

Dit zijn de voordelen van verschillende bouwmaterialen

19 september 2023

Of je nu een muurtje gaat plaatsen in de woonkamer of de vloer in de woonkamer gaat opknappen: je hebt altijd gereedschap én bouwmaterialen nodig. Als klusser, beginner of niet, heb je vaak wel wat gereedschap of bouwmaterialen als tape, afdekmateriaal of kit in de schuur liggen die je kunt gebruiken. Maar welk bouwmateriaal kun je het beste gebruiken tijdens welke klus?

bouwmaterialen2

Wanneer het aankomt op bouwmaterialen voor een verbouwing of renovatie zijn er veel verschillende opties. Hout, beton of misschien toch staal? Alle bouwmaterialen hebben natuurlijk voor- en nadelen. Maar wat is dan de beste optie? Wij vertellen je graag meer over de voordelen van verschillende soorten bouwmaterialen.

De voordelen van bouwmaterialen

Om ervoor te zorgen dat iedere klus slaagt en ruimte of gebouw nog lang meegaat na een verbouwing of renovatie is het belangrijk dat je het juiste materiaal kiest. Niet alleen op basis van jouw situatie, maar ook op basis van budget.

Hout

Een van de bouwmaterialen die geschikt is voor bijna iedere woonstijl is hout. Hout kan namelijk overal in huis worden gebruikt. Binnenshuis, maar ook zeker buitenshuis. Daarnaast is hout een enorm makkelijk bouwmateriaal om mee te werken en kan het bijna overal in worden verwerkt: van meubels tot gevelbeplating.

Beton

In sommige gevallen is beton een noodzakelijk onderdeel. Beton cementeert en stolt nadat het is gemengd met water en verbindt vervolgens materialen met elkaar. Het wordt daarom vaak gebruikt als toepassing voor vloeren of het aanleggen van een fundering.

Staal

Staal is bijna even sterk als beton, maar het is minder geschikt om te gebruiken in de buurt van hogere temperaturen. Hoge temperaturen zorgen er namelijk voor dat staal uitzet, sterkte verliest en opwarmt. Wel heeft het meeste staal een coating die beschermt tegen roesten, wat het weerbarstig maakt.

Baksteen

Het grote voordeel van baksteen is dat het vaak bijna twee keer zo lang meegaat als materialen zoals hout en stucwerk. Daarnaast heeft baksteen weinig onderhoud nodig dan andere bouwmaterialen en is het een weerbestendig materiaal.

Bouwmaterialen kopen? Hier moet je op letten

Aan wat voor klus je ook gaat beginnen: zonder het juiste materiaal wordt dit een uitdaging. Bedenk daarom goed welke materialen jij nodig hebt voor jouw klus. Kies je de verkeerde materialen? Dan is niet alleen de kans op succes kleiner, maar kan het ook zo zijn dat je de materialen al snel weer moet vervangen. Kijk daarbij ook naar de kwaliteit van bouwmaterialen. Om een mooi eindresultaat te realiseren wat jarenlang meegaat, is het belangrijk dat je met bouwmaterialen van hoge kwaliteit werkt. 

Vooral wanneer je werkt met een bepaald budget is het verstandig om goed naar de kwaliteit van materialen te kijken. Goedkope materialen zorgen niet altijd voor een beter eindresultaat, maar de duurste materialen ook niet. Door jouw bouwmaterialen te halen bij een betrouwbare winkel waar ze jou kunnen voorzien van een persoonlijk advies heb je in de meeste gevallen meer zekerheid op bouwmaterialen van een hoge kwaliteit.

Weet je niet zeker welke bouwmaterialen je precies nodig hebt en wil je op jouw budget blijven letten? Ook dan is het verstandig om naar een bouwmarkt te gaan, zodat jij je kunt laten adviseren door een specialist. Een specialist weet namelijk precies te vertellen wat voor materiaal én hoeveel je nodig hebt. 

 

Door: Partnerbijdrage