Naar nieuwsoverzicht

Beveilig je woning maximaal met automatische rolluiken

30 november 2021

ADVERTORIAL - Bij huisbeveiliging denk je vaak meteen aan afgesloten ramen en deuren of een camera binnen of buiten de woning. Maar kan zonwering ook als veiligheidsmaatregel ingezet worden? Of veroorzaakt het juist extra risico? Wat je moet weten over zonwering en beveiliging leggen we je graag uit.

 

Mogelijkheden met zonweringBeveilig je woning maximaal met automatische rolluiken 2

Bij zonwering wordt soms gedacht aan raamdecoratie zoals rolgordijnen. Hoewel deze producten zeker een rol spelen bij de verkoeling van de ruimte in de zomer en isolatie in de winter zijn rolluiken meer geschikt als zonwering. Dit komt omdat een rolluik aan de buitenzijde van de woning wordt geplaatst, op de gevel. Warmte kan niet goed binnenkomen en wordt direct gereflecteerd. Daarmee zijn rolluiken uitstekend om de zon te weren, ze kunnen daarnaast ook een bijdrage leveren bij inbraakpreventie.

Rolluiken worden vaak voorzien van anti-inbraak sluitingen waarmee ze inbrekers zullen ontmoedigen. Dit is een extra maatregel naast onder meer goede sloten en een anti-inbraak strip op het kozijn. Zonwering is niet primair gemaakt om dieven te stoppen, het kan wel een bijdrage leveren aan de volledige beveiliging van de woning.

 

Wat te doen bij brand?

Als er in of rond de woning brand ontstaat dan is het van groot belang om snel te handelen. Zorg ervoor dat alle gezinsleden op de hoogte zijn van de snelste vluchtroute naar buiten toe. Laat raamdecoratie en zonwering automatisch openen via een smart home systeem. De Somfy TaHoma kan meerdere apparaten in huis simultaan bedienen. Dit kan gekoppeld worden aan een alarmsysteem of een rookmelder.

 

Wat is een vlucht rolluik?

Er is één potentieel nadeel aan automatische rolluiken kopen en dat is het functioneren als de stroom uitvalt. Of beter gezegd, het niet functioneren van de rolluiken als er geen stroom is. Een rolluik dat werkt op basis van een interne accu zal hier niet snel hinder van ondervinden, als het systeem is aangesloten op het lichtnet kan de functionaliteit wel verstoord raken. Net zoals een rolluik inbrekers kan weren zal het ook in de weg staan voor hulpverleners zoals de brandweer.

De meest veilige en meest eenvoudige oplossing is een zogenaamd vlucht rolluik plaatsen. Dit zal een mechanische constructie zijn die onder alle condities blijft functioneren. Dit is de uitgang op een vluchtroute. Als dit een potentieel kwetsbaar deel van de woning is wat betreft inbraak zorg je ervoor dat deze uitgang op andere wijze beveiligd wordt. Met extra verlichting, een IP-camera, bewegingsmelder of een alarm bijvoorbeeld. Een woning die hermetisch is verzegeld biedt beveiliging tegen gevaar van buiten maar juist niet gevaarlijke situaties die in de woning ontstaan.

 

Alarmering bij calamiteiten

Tijdig ingrijpen is doorgaans de optie die het beste resultaat oplevert wat betreft de veiligheid. Dit geldt voor IP-camera’s die je op de hoogte stellen als er iemand probeert in te breken, maar ook zeker bij mogelijke brand in huis. Rookmelders in huis zijn uiteraard van belang, wist je dat er ook slimme rookmelders zijn? Die maken niet alleen geluid, ze sturen ook een bericht naar alle gezinsleden en mantelzorgers, of een security bedrijf indien gewenst. Als er geen internetverbinding mogelijk is dan zal het geluidssignaal nog steeds functioneren omdat de rookmelders draadloos verbinding met elkaar maken.

Dit artikel is aangeleverd door onze contentpartner DB-Online Marketing.