Naar nieuwsoverzicht

Besparen op vaste lasten als ondernemer in de bouw? Verrassende tips!

29 november 2022

PARTNERCONTENT - Alle kosten lijken wel op te lopen, van de vaste lasten tot het transport. Niet alleen de particuliere markt heeft hier last van, ook de zakelijke markt lijkt steeds vaker vast te lopen. Ook in de bouw is dit het geval, in tegenstelling tot wat sommige berichten doen vermoeden wordt het ook steeds lastiger om daar een flinke winst te halen. Want niet alleen de kosten lopen op, ook wil je dat je personeel nog blij en tevreden is. De lonen zullen dus enigszins gecompenseerd moeten worden, ook omdat je niet wilt dat er een massale leegloop is qua personeel. Nu komen er online veel tips voorbij, ook voor ondernemers, om te besparen op vaste lasten. Echter zijn deze vaak niet specifiek voor de bouw of bieden daar in ieder geval geen uitkomst. Daarom hier een aantal bespaartips voor de bouw. 

Twee emmertjes water

Een investering die zichzelf zeker gaat terugverdienen op termijn én heel duurzaam is, is de investering in een extra wateropslag. Regenen doet het immers in ons land genoeg en als ondernemer heb je véél water nodig. Een ibc container biedt in zo’n geval uitkomst. Deze container kun je gebruiken voor gevaarlijke stoffen die je veilig wilt opslaan, maar zijn ook prima te gebruiken als opslag voor regenwater. 

Dit water kun je vervolgens gebruiken om het terrein mee te bewateren, wc’s door te spoelen of auto’s mee te reinigen. Genoeg opties om het water voor te gebruiken, en elke druppel helpt de vaste lasten naar beneden te krijgen. 
 

bouwkosten


Het oude en vertrouwde carpoolen

Carpoolen, een fenomeen wat we ineens in de jaren ’90 hoorden. Dat we dit tegenwoordig niet veel meer horen, komt omdat mensen bij ‘normale’ bedrijven veelal thuiswerken. Daarnaast wordt er gestimuleerd om met het openbaar vervoer te gaan. Beide opties die voor mensen in de bouw gewoon niet tot de mogelijkheden behoren.  

Maar carpoolen daarentegen, is veel duurzamer en gezelliger. Daarnaast zorgt het ervoor dat jij als werkgever bespaart op benzinekosten en eventuele reiskostenvergoedingen. Dus introduceer en stimuleer het weer; carpoolen. 

B-locatie

Is een vestiging van jouw bedrijf op een a-locatie vandaag de dag nog wel nodig? Wanneer jij online goed zichtbaar en vindbaar bent, maakt het vele klanten niet uit waar jij zit. Een bedrijf in de bouw wordt niet veelvuldig bezocht, alleen al door het feit dat de aannemer vaak op locatie komt. Door jouw huidige plek te verkopen en om te wisselen naar een iets minder prominente variant kun je misschien wel duizenden euro’s per jaar besparen. En je kunt dan met een aannemer precies bepalen hoe de nieuwe locatie eruit moet komen te zien.

Kortom, soms vraagt het even om een investering maar uiteindelijk zullen deze zichzelf terugbetalen. Wees niet bang om dit geld uit te geven, uiteindelijk heb je als ondernemer in de bouw een langetermijnplanning. Alle stappen ter besparing zullen hieraan bijdragen en er uiteindelijk voor zorgen dat jij tot een duurzaam en toekomstbestendig bedrijf komt. Zowel qua gebruik maar ook van de kosten. En het zijn vaak de kleine innovaties, die aan het einde van de maand het verschil maken op de balans.