Naar nieuwsoverzicht

Actuele prestaties beter gewaardeerd bij Bouwnu

31 januari 2019

Bron: Aannemer januari 2019 Tekst: Paul Diersen

Reviewsite bouwnu.nl beloont actuele prestaties van bouwers beter dan voorheen. De reviews van de laatste twaalf maanden tellen zwaarder dan oudere cijfers. Ook zijn bouwbedrijven met meer dan tien reviews beter zichtbaar, omdat een cijfer gebaseerd op tien of meer reviews een betrouwbaarder beeld geeft van de aannemer in kwestie.

Voor de consumenten die bouwbedrijven beoordelen met 1 tot 5 sterren is er ook iets gewijzigd: zij kunnen vanaf nu halve sterren geven. “Daarmee wordt het een tienpuntsschaal. Aangezien we op de website cijfers laten zien van 1 tot 10 is dat ietsje zuiverder”, zegt Edwin Groot, directeur bouwnu.nl.

De wijzigingen zijn doorgevoerd naar aanleiding van feedback van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB), aan wie gevraagd was om de opzet van bouwnu.nl te onderzoeken. Hiervoor zijn interviews gehouden met circa 20 bouwbedrijven.

Minimaal 10 reviews

Een veel genoemd punt was volgens Groot dat er vaak bedrijven bovenaan staan met maar enkele reviews. “We hebben daarom de vraag gesteld aan het EIB: wanneer is een gemiddeld cijfer betrouwbaar? Bij minimaal 10 beoordelingen blijkt de betrouwbaarheid fors omhoog te gaan. Daarom hebben we dat als grens ingesteld.”

Bedrijven met minder dan tien reviews zijn nog wel zichtbaar in de zoekresultaten, maar lager op de lijst. “Bedrijven die actiever bezig zijn met reviews worden hierdoor beloond.”

Actuele cijfers

Actuele beoordelingen gaan zwaarder wegen. Groot: “Grotere bedrijven gaven aan dat ze zoveel reviews hebben dat een opgaande lijn nauwelijks zichtbaar is. Sta je al heel lang op een 7 en scoor je het laatste jaar steeds een 8, dan is dat nauwelijks terug te zien in het gemiddelde.”

Reviews waren tot dusver onbeperkt geldig. Vanaf nu tellen alleen reviews van de laatste 3 jaar mee, waarbij die van het laatste jaar 50% van het gemiddelde cijfer bepalen, die van 2 jaar geleden 30% en die van 3 jaar geleden 20%. “Actueel presteren wordt dus beloond, maar andersom geldt dat natuurlijk ook.”

Beste Bouwer en Beste Verbouwer 2018