Naar nieuwsoverzicht

Aan de slag met het verduurzamen van je woning

30 januari 2024

Start het nieuwe jaar goed door te besparen op de energiekosten. Verhoog de isolatiewaarde van je woning, kies voor zonnepanelen op het dak of pas je leefstijl aan door bijvoorbeeld minder lang te douchen en de thermostaat een paar graden lager te zetten. Een partij als HomeQgo helpt huishoudens bij het verduurzamen van hun woning. Laat eens berekenen wat zonnepanelen op jouw dak op zouden brengen, kies direct voor een verbetering van de spouwmuurisolatie in huis, enzovoorts. In dit artikel lees je meer over de mogelijkheden die je hebt bij het verduurzamen van je huis. 

zonnepanelen3
In 2024 investeren in zonnepanelen is een verstandige keuze 

Door al vroeg in 2024 te kiezen voor een investering in zonnepanelen profiteer je van de nog lopende salderingsregeling. Het maakt dat de terugverdientijd van zonnepanelen momenteel korter is dan wanneer je deze in 2025 of 2026 zou kopen. De verwachting is dat de salderingsregeling in de komende maanden wordt aangepast. Een voorstel daartoe werd vorig jaar al aangenomen door de Tweede Kamer. Het maakt dat het salderen van een overschot aan zelf opgewekte stroom straks niet meer mogelijk is. De bestaande regeling wordt naar 2031 toe geleidelijk aan afgebouwd. 

Verbeter de isolatiewaarde van je woning 

Naast een investering in zonnepanelen is ook een investering in de isolatiewaarde van je woning rendabel. Dat geldt met name voor oudere huizen, waar de isolatie vaak ondermaats is. Kies voor het isoleren van de spouwmuur; een relatief eenvoudig toe te passen optie bij het verduurzamen van je huis. Ook het isoleren van de vloer en het dak is mogelijk. Maak je nog geen gebruik van HR++ glas? Laat in dat geval de bestaande ruiten vervangen. 

Tip: je kunt zelf de naden en kieren rond ramen en kozijnen dichten met kit of een speciale anti-tochtstrip. Het helpt de uitstroom van warme lucht tegen te gaan en draagt daarmee bij aan het terugdringen van je energieverbruik. 

Kies voor het plaatsen van een (hybride) warmtepomp 

Wil je klaar zijn voor de toekomst? Combineer een investering in zonnepanelen in dat geval met het laten plaatsen van een (hybride) warmtepomp. Deze warmtepomp plaats je naast een bestaande of nieuwe cv-ketel. Het merendeel van het jaar zorgt de warmtepomp voor het verwarmen van ruimtes in huis. Is het buiten te koud om de warmtepomp de woning te kunnen laten verwarmen? Op dat moment springt de cv-ketel bij. 

 

Door: Partnerbijdrage