Naar nieuwsoverzicht

Aan de slag met een verbouwing van de woonkamer

6 juli 2023

PARTNERCONTENT - Raak je steeds meer uitgekeken op de huidige inrichting van je woonkamer? Tijd om aan de slag te gaan met een verbouwing. Er zijn verschillende manieren waarop je de verbouwing van deze ruimte vorm kunt geven. Kies je bijvoorbeeld uitsluitend voor het laten leggen van een nieuwe vloer, of combineer je dit met het aansluiten van vloerverwarming in de woonkamer? Ga je voor het behangen van de muren, of besluit je deze op te leuken met een wandlamp met stekker op het dressoir tegen de wand? Voorzie je de woonkamer van een aantal grote kamerplanten om een botanische sfeer te creëren, of verf je de wanden in een groene kleur? In dit artikel lees je meer over de wijze waarop je een renovatie van de woonkamer vorm kunt geven. 

 Woonkamer verbouwen

Knap de woonkamer op met nieuwe accessoires en verfwerk 

Een van de makkelijkste manieren om een woonkamer op te knappen is het vervangen van de bestaande accessoires, gecombineerd met het verven van wanden. Het verfwerk kun je zelf uitvoeren. Meer dan een verfroller, een mengbak, de verf en afplaktape heb je er niet voor nodig. Door de kleur op de muur te veranderen en bijvoorbeeld nieuwe lampen op te hangen, lijkt de woonkamer als nieuw. Zorg dat de kleuren die je hierbij gebruikt passen bij de stijl van het bestaande meubilair. Een groot contrast kan een averechts effect hebben; het maakt de woonkamer onnodig druk en daarmee al snel rommelig. 

Spelen met het lichtplan voor de woonkamer 

Denk vooraf na over het lichtplan voor de woonkamer. Verlichting speelt een bepalende rol in de sfeer binnen de ruimten van je woning. Kies voor de juiste combinatie van wandlampen, plafondlampen en bijvoorbeeld de hippe led spots in een verlaagd plafond. Combineer ze met schakelaars en dimmers. Het voordeel van dimmers is het feit dat je de intensiteit van de verlichting aanpast aan het moment op de dag. 

Nieuwe vloer leggen en combineren met vloerverwarming 

Meer ingrijpend is de combinatie van het vervangen van de vloer, met het aansluiten van vloerverwarming in de woonkamer. Steeds meer huishoudens kiezen voor vloerverwarming, daar het hun woongenot vergroot en bijdraagt aan het op efficiënte wijze verwarmen van de ruimte. Je verbruikt minder energie in de winter, waarmee je de investering in de renovatie van je woonkamer langzaamaan terugverdient. Houd er rekening mee dat niet ieder type vloer geschikt is voor de combinatie met vloerverwarming. Aangeraden wordt een vloer van pvc en bijvoorbeeld een moderne gietvloer.