Naar nieuwsoverzicht

7 fotografietips voor de trotse bouwer

31 maart 2019 - Fotografie - Tips - Fotografietips - Trots

Een fotopresentatie van de opgeleverde woning is behoorlijk waardevol. Zoals een model met haar portfolio onder haar arm naar bookers gaat, kun je als bouwbedrijf ook prat gaan op de geleverde prestaties! Bij foto’s gaat het om voorwerk, ruimte en licht. We geven je graag enkele tips zodat je kunt shinen met je werk!

Fotografietips.jpeg


Timing is key!
Het behoeft eigenlijk geen uitleg – en we begrijpen het maar al te goed dat je enthousiast bent over het resultaat – maar maak pas een echte beeldreportage (bijvoorbeeld voor social media of je bedrijfsprofiel op bouwnu.nl) als je écht klaar bent en het huis is ingericht. En je het bij wijze van spreken zó in een blaadje zou willen hebben.

Darkroom of zonnige woning?
Let op hoe het licht staat als je foto’s maakt. Het mooist is het als je gebruik kunt maken van natuurlijk (zon)licht. Dat betekent over het algemeen dat je overdag foto’s moet maken. Als je tegen het licht in fotografeert, is het raadzaam de sluitertijd van de camera iets de verlengen of een flitser te gebruiken. Het licht van binnen heeft soms ook een positief effect op warmte waardoor de ruimte gezelliger overkomt.

Pak de ruimte... of een groothoeklens
We kennen het wel; je houdt je hoofd in een hoek van 90-graden, knijpt je ogen halfdicht. Of toch niet; je houdt de iPad iets verder van je vandaan en houdt ‘m dan wat scheef... Aha! Het zijn de ‘hoe zit dit nu precies’-momenten wanneer je naar foto’s van een woning kijkt. Bij sommige foto’s krijg je een heel vertekend en zelfs hokkerig beeld van de woning. Niet nodig! Als je – nadat alles opgeruimd is – wat meer ruimte neemt om foto’s te maken, staan de kamers, de serre of het zojuist opgeleverde dakkapel er ook beter op. Of: gebruik gewoon een groothoeklens ;) 
NB. Zorg ervoor dat je de foto’s horizontaal maakt – en de horizon dan ook zo recht als een liniaal houdt zodat het niet lijkt alsof je een scheve woning hebt verbouwd of opgeleverd.

Ruim – bouwafval - op
Een schone en frisse omgeving is wel zo fijn. Niet alleen zodat je zelf niet struikelt als je aan het in- en uitzoomen bent met je groothoeklens, maar ook om rust uit te stralen op de foto. Zorg daarom voor een stof- en bouwafvalvrije woning, geen vingerafdrukken op spiegels, geen cementresten op tegels, een schone keuken en gelapte ramen. Oh, haal meteen ook zoveel mogelijk stekkers uit de stopcontacten. Staat nét wat rustiger op de foto.

Vloeren vrij
Zorg ervoor dat de vloeren leeg en schoon zijn. Zet geen spullen, verlengsnoeren of emmers verf op de grond, onder de tafel, in de hoek, of onder de trap. Een lege vloer geeft ruimte.

Opleverpunten?!
Vlekken op de muur, afbladderende verf, een scheef hangende deur? Het zijn allemaal voorbeelden van ‘afleiders’ van waar het om gaat: een mooi opgeleverde woning!

Buitenkantje telt ook
De binnenkant is belangrijker dan de buitenkant? Niet bij fotopresentaties! Vergeet niet om het opgeleverde object, de dakkapel, de serre, de aanbouw of de nieuwe schuifdeuren ook vanaf de buitenkant te fotograferen. Maak het dan ook een beetje aantrekkelijk door de tuin netjes te hebben (geen cementzakken, een cementmolen, overschot van materialen of klompen bij de voordeur).

Door: Barbara van Baarsel