Naar nieuwsoverzicht

5 tips om verbouwingsstof het hoofd te bieden

5 augustus 2018

Zo, voorhoofd afvegen en klaar. Stofzuiger en emmer de kast in, want alles is weer stofvrij. Ja, dat dacht je! Morgen, als het bouwbedrijf weer aan de slag is geweest, kun je helemaal opnieuw beginnen, ‘mevrouw Dobbelsteen’.

Bouwstof zit overal; op de wanden, tussen de plinten, in de spleten van de vloer, op en achter spiegels, tussen de verwarming, onder, achter en op de kasten. Zelfs in je eigen haar. Als je denkt dat je dat gevecht eenvoudig wint, heb je het mis. Toch zijn er manieren om volkomen zen met deze ‘bijwerking’ van een verbouwing om te gaan.

Verbouwingsstof Bouwnu

We geven je vijf tips, zodat jij niet als een inefficiënte en oververhitte schoonmaker alle hoeken van het huis probeert vrij te houden van stof, je hebt tenslotte genoeg aan je hoofd tijdens een verbouwing...

Tip 1
Maak allereerst goede afspraken met de bouwer; wanneer zijn zij dagelijks klaar? Zorgen ze ervoor dat de ramen en deuren openstaan? Of juist dicht wanneer er buiten gewerkt wordt (ook het zagen van planken of snijden van tuintegels zorgt voor veel stof). En spreek af vanaf hoe laat jij met de stofzuiger aan de slag kunt.

Tip 2
Gebruik een speciale stofzuiger, huur er een van de bouwmarkt of vraag er een aan de bouwer. Je eigen trouwe driewieler leeft niet lang als het fijnstof opzuigt.

Tip 3
Ruimtes waarin niet verbouwd wordt kun je afschermen met folie. Ga als een ware ‘Dexter’ aan de slag en zorg dat er geen stofje over de drempel of onder het bovenlicht die ruimte in kan dwarrelen. Oh, vergeet ook (kleding) kasten niet hermetisch af te sluiten, bijvoorbeeld met tape voor gevoelige oppervlakten – en er snel weer vanaf halen dan, anders krijg je lijmresten van de tape.

Tip 4
Maak het huis van boven naar beneden schoon. En vergeet de muren niet mee te nemen; stof ‘kleeft’ ook aan muren en deuren!

Tip 5
Een andere eigenschap van stof: het slaat neer. Dweil daarom regelmatig, dan kan het stof niet weer opdwarrelen.

En dan nu: genieten van het plaatje wat jouw huis gaat worden! Stof is tenslotte een tijdelijke last...

Door: Barbara van Baarsel