Naar nieuwsoverzicht

4 tips voor als je jouw woning wil renoveren

30 mei 2023

PARTNERARTIKEL - Ben je van plan om binnenkort je woning te renoveren? Een woningrenovatie biedt de perfecte gelegenheid om je leefruimte te transformeren en aan te passen aan jouw behoeften en stijl. Het is echter belangrijk om niet alleen te denken aan esthetische verbeteringen, maar ook aan duurzaamheid en efficiëntie. Om je hierbij te helpen, delen we in dit artikel 4 renovatietips. Zo geniet je straks optimaal van je gerenoveerde woning.

 verbouwing3

Tip 1: Upgrade direct je isolatie

Bij het renoveren van je woning is goede isolatie een belangrijk punt om hierin mee te nemen. Want, één van de meest effectieve manieren om de energie-efficiëntie van je woning te verbeteren, is door de isolatie te upgraden. En je wil dit niet over een paar jaar alsnog willen (of moeten) doen. Overweeg het gebruik van hoogwaardige isolatiematerialen. Op deze manier kun je warmteverlies verminderen en je energieverbruik verlagen, waardoor je energierekening omlaag gaat. Bovendien zorgt een goede isolatie voor een comfortabeler binnenklimaat.

Tip 2: Vervang oude systemen

Bij een renovatie is het vaak verstandig om oude systemen te vervangen, zoals verwarmings- en koelsystemen, verlichting en apparaten. Kies voor energiezuinige opties met een hoog rendement om je energieverbruik te verminderen. Denk aan LED-verlichting, hoogrendementsketels en energiezuinige apparaten. Op die manier bespaar je niet alleen op je energierekening, maar verminder je ook de belasting van het milieu.

Tip 3: Hergebruik materialen

Duurzaamheid speelt een belangrijke rol bij renovaties. Overweeg om materialen te hergebruiken in plaats van alles nieuw aan te schaffen. Dit geldt vooral voor hout, bakstenen, kozijnen en andere bouwmaterialen die nog in goede staat verkeren. Door hergebruik verminder je de hoeveelheid afval en geef je oude materialen een nieuw leven. Kijk hiervoor bijvoorbeeld op Marktplaats of op diverse Facebookgroepen. Soms kun je deze oude materialen ook nog eens gratis ophalen, dus dat scheelt direct op je renovatiebudget. 

Tip 4: Rijplaten voor efficiënte renovaties

Bij grotere renovatieprojecten kan het gebruik van rijplaten zeer nuttig zijn. Rijplaten zijn sterke platen die over de grond worden gelegd om de ondergrond te beschermen tegen zware belasting, zoals bouwvoertuigen en bouwmateriaaltransport. Ze voorkomen schade aan de bestaande bestrating en zorgen voor een efficiëntere werkomgeving. Rijplaten zijn verkrijgbaar in verschillende materialen, zoals staal en kunststof, maar we raden je aan om te kiezen voor composiet rijplaten van bijvoorbeeld www.ferex.nl. Deze zijn ondergrondvolgend, waardoor flora en fauna beschermd worden.