Naar nieuwsoverzicht

Zo pak je de renovatie van het dak aan

3 mei 2024

Het dak van een huis heeft een levensduur van tientallen jaren. Zeker als het dak goed wordt onderhouden kan het lang meegaan. Een bitumen dak heeft een levensduur van 40 tot 60 jaar. Dakpannen gaan vaak nog langer mee. Als je een ouder huis koopt of als je al lang in je huis woont kan het voorkomen dat je te maken krijgt met een dakrenovatie. Dit is nodig als het dak bijvoorbeeld lekt of als het materiaal versleten is en lekkage waarschijnlijk zeer binnenkort aan de orde is. Ook laten veel huiseigenaren het dak renoveren als ze een aanpassing laten doen, zoals een groot dakraam plaatsen of een dakkapel. Een dakrenovatie betekent hoe dan ook een verhoging van het comfort en woongenot en ook een waardevermeerdering van de woning.

verbouw

Laat je goed informeren

Als je het dak van je huis wilt vernieuwen, laat je dan goed informeren over de materialen die moeten worden ingekocht. Maak een goede berekening van het aantal vierkante meters dat moet worden vernieuwd. Het zou immers buitengewoon frustrerend zijn als tijdens het werk blijkt dat er niet genoeg dakbedekking beschikbaar is of dat er andere materialen ontbreken. Een dakrenovatie is immers behoorlijk ingrijpend en wil je het liefst zo snel mogelijk achter de rug hebben. Voordat je op het dak aan de slag gaat is het verstandig de weersverwachting te raadplegen. Een dak renoveren doe je immers niet als er regen of storm wordt voorspeld.

Dakisolatie aanbrengen

Als je het dak gaat vernieuwen dan is dat natuurlijk het ideale moment om het dak goed te isoleren. Dat doe je met glaswol, houtwol of een ander isolerend materiaal. Dit wordt onder het dak aangebracht om tocht en kou buiten de deur te houden. Een prettige bijkomstigheid is dat een goed geïsoleerd dak in de zomer ook de hitte buiten deels buiten de deur houdt als het erg warm wordt. Voor het isoleren van je dak kun je onder bepaalde voorwaarden subsidie krijgen. Deze kun je aanvragen via de gemeente. Zorg ervoor dat je alle facturen bewaart, deze moet je als bewijsstukken met je aanvraag mee sturen.

Waar koop je dakbedekking van hoge kwaliteit?

Materialen om je dak te renoveren kun je bestellen bij ADR Dakwinkel. Zij hebben een ruim assortiment materialen van uitstekende kwaliteit. Voor goed advies over het uitvoeren van een dakrenovatie kun je hier uiteraard ook terecht. Als het dak eenmaal is gerenoveerd is goed onderhoud natuurlijk heel belangrijk. Laat elke paar jaar een dakinspectie uitvoeren om te laten controleren of het dak niet lekt of beschadigd is. Constateer je een lekkage? Schakel dan zo snel mogelijk een dakdekker in om deze te laten herstellen om verdere schade te voorkomen. Bij een dakinspectie horen overigens ook de schoorsteen en dakgoten, want ook die moeten natuurlijk in goede conditie zijn om je woongenot optimaal te waarborgen.

 

Door: Advertorial