Naar nieuwsoverzicht

Waarom is het slim om een dak te onderhouden?

21 september 2023

Een dak heeft behoorlijk wat te verduren gedurende het jaar. De regen, sneeuw, mist, zon en vergeet de windstoten niet. De verschillende weersomstandigheden, voornamelijk in ons kikkerlandje, hebben regelmatig te maken met uiteenlopende weersvoorspellingen die de kwaliteit van het dak behoorlijk aantasten. Om deze verslechtering van het dak te voorkomen, is het belangrijk om het dak regelmatig te onderhouden. Dit zal hoogstwaarschijnlijk niet jouw favoriete tijdsbesteding zijn, maar toch zul je merken dat deze handeling op termijn gunstig zal zijn. Waarom? Lees snel verder.

dakonderhoud2

Natuurlijk afval vormt zich op het dak

Als het dak niet onderhouden wordt, zal er binnen de kortste keren natuurlijk afval op jouw dak groeien, denk hierbij aan mos. Het natuurlijk afval kan leiden tot een verslechtering van het waterafvoer. Als de waterafvoer verstopt raakt, zal dit leiden tot een opstapeling van het water en uiteindelijk tot een daklekkage. Bij zware beschadigingen kan er zelfs sprake zijn van een pannendak renovatie. Door het dak circa tweemaal per jaar te onderhouden, kun je deze verslechtering en reparatie voorkomen. Met een schoonmaakmiddel en borstel kun je de gehele dag reinigen en onderhouden.

Achterstallig onderhoud laten doen is prijzig

Als jij het dak langere tijd niet onderhoudt, zal dit leiden tot achterstallig onderhoud. Op termijn kan dit achterstallig onderhoud opgemerkt worden door de inwoners. Dat is vaak het moment dat de inwoners experts inhuren voor het onderhoud. Helaas is het onderhouden van een dak met achterstallig onderhoud een behoorlijke klus en om die reden ook een stuk prijziger. Gezien deze prijs, is het financieel verstandiger om de experts tweemaal per jaar te laten komen voor het laten doen van het dakbeheer.

Dakpannen kunnen scheuren

Bij achterstallig onderhoud zal er sprake zijn van vervuiling op het dak. Dit betreft voornamelijk natuurlijk afval. De vervuiling, zoals mos, zal vocht vasthouden. Zodra de wintermaanden in zicht komen en de temperaturen dalen, zal dit vocht bevriezen. Het bevroren water zal zich uitzetten, waardoor uiteindelijk de dakpannen kunnen breken met alle gevolgen van dien. Dit kan een dure situatie worden.

Dak gaat langer mee

Onderhoud van het dak is te vergelijken met slapen. Zodra jij niet of te kort slaapt, zul jij de volgende dag minder goed kunnen presteren. Kortom, je kwaliteit is verminderd. Dit geldt ook voor het onderhoud van het dak. Als jij het dak niet of onvoldoende onderhoudt, zal het dak vervuild raken. Door het dak regelmatig te onderhouden, zal het dak minder snel beschadigd raken, waardoor het dak kwalitatief blijft en mooi oogt. Maak je de keuze voor een duurzame dak die langdurig goed blijft? Kies dan voor het laten aanbrengen van een bitumen dakbedekking.

 

Door: Advertorial