Naar nieuwsoverzicht

Waar moet je op letten bij de montage van een schuifpui?

1 augustus 2023

ADVERTORIAL - Een schuifpui is een prachtige toevoeging aan je huis. Het creëert niet alleen een naadloze overgang tussen binnen en buiten, maar laat ook veel natuurlijk licht binnenkomen en biedt een panoramisch uitzicht op je tuin of terras. Bij het monteren van een schuifpui zijn er echter enkele belangrijke aspecten waar je rekening mee moet houden om ervoor te zorgen dat het proces soepel verloopt. Deze bespreken we hier

Kozijnen

Materiaalkeuze

Ten eerste, bij het kiezen van een schuifpui is materiaalkeuze een cruciale factor. De meest voorkomende hiervan zijn aluminium, hout en kunststof, met elk zijn eigen unieke eigenschappen en voordelen. Aluminium is sterk en duurzaam, terwijl hout een warme uitstraling geeft en goed isoleert. Kunststof schuifpuien zijn juist onderhoudsarm en budgetvriendelijk. Eventueel kun je online inspiratie opdoen welke stijl het beste bij je past.

Afmetingen

Voordat je een schuifpui aanschaft, is het daarnaast belangrijk om goede, nauwkeurige afmetingen te maken van de deuropening die je hebt. Een schuifpui moet namelijk echt precies passen en goed aansluiten, en zelfs een paar millimeter is al te veel speling. Ook zal de schuifpui meer belast worden en sneller beschadigen wanneer hij niet exact past of niet goed gemonteerd is. 

Isolatie

De juiste isolatie zorgt ervoor dat je woning energie-efficiënt blijft en helpt om warmteverlies in de winter en warmtewinst in de zomer te minimaliseren. Erg belangrijk dus. Controleer of de schuifpui voorzien is van dubbel glas met thermische isolatie, en zorg ervoor dat er geen luchtlekken zijn. Dit draagt zowel bij aan je comfort, als aan het verlagen van de energiekosten.

Veiligheid

Zorg er bovendien voor dat de schuifpui voorzien is van goede sloten en een goed beveiligingssysteem om inbraak te voorkomen. Je kunt ook veiligheidsglas gebruiken, wat sterker is dan gewoon glas en minder snel zal breken bij een poging tot inbraak. Het is immers een plek waar inbrekers het eerst zullen proberen om binnen te komen. Natuurlijk is het ook belangrijk dat, zodra de schuifpui er staat, dat je het slot daadwerkelijk gebruikt en hem elke avond op slot doet. 

Professionele installatie

Het monteren van een schuifpui is geen klus die je zelf even doet. Alleen wanneer je een ervaren klusser bent, is het mogelijk om het veilig en correct te doen. Voor de meeste is het slimmer om een professionele aannemer of glaszetter in te schakelen voor de montage. Dit garandeert dat de schuifpui goed functioneert, en dat je hem niet per ongeluk breekt tijdens de installatie. 

Onderhoud

Om langdurig te kunnen genieten van je schuifpui, is regelmatig onderhoud essentieel. Dit houdt onder andere in dat je de schuifpui regelmatig schoonmaakt en de bewegende delen smeert zodat hij soepel blijft bewegen. Controleer ook regelmatig de staat van de afdichtingen en het hang- en sluitwerk. Zulke kleine onderhoudstaken kunnen de levensduur verlengen en ervoor zorgen dat deze er altijd op zijn best uitziet.

Een schuifpui installeren is dus geen gemakkelijke taak. Zeker wanneer je onervaren bent, is het niet aan te raden. Voor de waaghalzen die het toch proberen zullen deze tips hopelijk helpen om het project succesvol af te sluiten. Zo kun je snel genieten van deze mooie toevoeging aan je huis!