Naar nieuwsoverzicht

Houten vloer renovatie: hoe gaat dat in zijn werk?

26 juli 2024

Een echte houten vloer brengt veel karakter in je huis, maar na verloop van tijd kan het tekenen van slijtage gaan vertonen. Krassen, deuken en verkleuringen kunnen de prachtige uitstraling van je vloer aantasten. Gelukkig is er bijna altijd een mogelijkheid tot renovatie. Hieronder lees je hoe het proces van professionele vloerrenovatie in zijn werk gaat.

Houten vloer

Nauwkeurige inspectie en voorbereiding

Het renovatieproces begint met een grondige inspectie van de vloer. Een professional beoordeelt de staat van de vloer en bepaalt welke aanpak het beste resultaat zal opleveren. Hierbij wordt bijvoorbeeld gekeken naar de diepte van de krassen, de mate van verkleuring of structurele schade aan het hout. Op basis van de inspectie wordt er een plan opgesteld dat perfect aansluit op jouw wensen. Uiteraard kun je ook van tevoren al het één en ander afspreken met de vloerenspecialist en een inschatting van de kosten ontvangen. Kijk voor meer informatie op vanhoudtvloeren.nl.

Reparaties en herstelwerkzaamheden

Na de inspectie en het vaststellen van jouw wensen kan de professial de houten vloer renoveren. Eerst worden diepere gaten, deuken en scheuren opgevuld met een houtvulmiddel dat past bij de vloer. Soms is het hout in slechtere staat en moeten er versleten vloerdelen worden vervangen.

Stofvrij schuren van de vloer

De volgende stap is het schuren van de vloer. Dit is een belangrijke fase waarbij de bovenste beschadigde laag van de houten vloer wordt verwijderd. Kleine deuken en krassen verdwijnen en ook de oude afwerkingslaag wordt weggeschuurd. Het kan best een stoffige klus zijn, maar met moderne apparatuur met ingebouwde afzuiging zal de overlast tot een minimum beperkt blijven. Daarom is het zo fijn om er een specialist voor in te schakelen in plaats van deze klus zelf uit te voeren. 

Afwerking en bescherming

Nadat de vloer weer in goede conditie is, kan het worden voorbereid op de afwerking. Het hout wordt eerst gepolijst en grondig schoongemaakt. Vervolgens kan de gewenste afwerking worden aangebracht. Hierbij heb je de keuze uit behandeling met olie, hardwax, lak of een combinatie hiervan. De ene afwerking zorgt voor een natuurlijke look en de andere is juist extra duurzaam. Laat je goed adviseren over wat de beste keuze is voor jouw situatie. Per behandelmethode kun je ook kiezen voor verschillende kleuren of afwerkingen (zoals mat of hoogglans).

Nazorg en onderhoud

Na de renovatie is het belangrijk om de vloer goed te onderhouden. Zo geniet je het langst van het mooie eindresultaat. De vloerenspecialist kan je advies geven over de beste manier van reiniging en het gebruik van specifieke producten.

 

Door: Partnerartikel