Naar nieuwsoverzicht

Handige tips om meer daglicht te creëren tijdens een verbouwing

16 oktober 2024

Tijdens een verbouwing kan je huis er helemaal als nieuw uitzien, maar soms merk je dat het nog net wat meer daglicht kan gebruiken om echt dat ruimtelijke, frisse gevoel te krijgen. Daglicht is niet alleen goed voor je gezondheid en humeur, maar het zorgt er ook voor dat een ruimte groter en aangenamer aanvoelt. In dit artikel geven we je een aantal handige tips om tijdens een verbouwing of renovatie meer daglicht naar binnen te laten, zodat je optimaal van de verbouwde ruimte kunt genieten.

Daglicht raam

Laat een lichtstraat plaatsen

Een van de meest effectieve manieren om meer daglicht in huis te halen, is door het plaatsen van een lichtstraat. Een lichtstraat is een glazen dakconstructie die je bijvoorbeeld in een aanbouw kunt plaatsen. Het zorgt ervoor dat grote hoeveelheden natuurlijk licht binnenkomen, waardoor je woning heerlijk licht en open aanvoelt.
Lichtstraten zijn perfect voor ruimtes die anders vrij donker zouden blijven, zoals een keuken of woonkamer die grenst aan een uitbouw. De lichtstraat kan zelfs een smalle ruimte omtoveren tot een luchtige plek vol licht. Een goede aanbieder van lichtstraten is Luxlight. Zij bieden hoogwaardige luxe lichtstraten aan die niet alleen functioneel zijn, maar ze zijn ook prachtig ontworpen en passen in elk type woning te passen.

Kies voor grote ramen en openslaande deuren

Een andere effectieve manier om je huis lichter te maken, is door te kiezen voor grote ramen en openslaande deuren. Vooral wanneer je tijdens een verbouwing al plannen maakt voor nieuwe ramen, kan het zeker de moeite waard zijn om te investeren in grote ramen die van vloer tot plafond reiken. Dit soort ramen zorgen voor een bijna directe verbinding met de tuin en laten enorm veel daglicht binnen. 
Ook openslaande deuren of schuifpuien naar de tuin zijn een goede manier om meer licht naar binnen te trekken. Ze kunnen een donkere hoek veranderen in een warme plek en geven je de mogelijkheid om op zonnige dagen je leefruimte uit te breiden naar buiten.

Maak gebruik van lichte kleuren

De juiste kleuren kunnen een groot verschil maken in hoeveel daglicht er in je huis wordt gereflecteerd. Kies voor lichte, neutrale kleuren op de muren en plafonds om het natuurlijke licht optimaal te verspreiden. Denk aan wit, lichtgrijs, créme of zachte pasteltinten. Door een lichte kleur op het plafond te gebruiken wordt het binnenvallende licht stukken beter verdeeld over de ruimte.

Verwerk glazen deuren binnen in je woning

Glazen binnendeuren zijn niet alleen erg mooi, maar ze werken ook heel goed om meer daglicht in je woning te krijgen. Ze zorgen ervoor dat licht vanuit bijvoorbeeld de woonkamer ook de aangrenzende hal of gang bereikt. Dit is vooral handig voor smalle gangen of ruimtes zonder ramen. Bovendien geven glazen deuren je interieur een moderne en elegante uitstraling.

Je kunt kiezen voor volledig doorzichtige glazen deuren voor maximaal effect, of voor matglas als je wat meer privacy wilt zonder dat dit ten koste gaat van het licht.

 

Door: Partnerartikel