Naar nieuwsoverzicht

Dakrenovatie en maatregelen bij vogeloverlast: wat je erover moet weten

18 maart 2024

Vogeloverlast op het dak is niet alleen vervelend, maar kan ook schadelijk zijn voor het dak, de schoorsteen en de rest van de dakconstructie. Het is daarom belangrijk om aandacht te besteden aan dit onderwerp. In dit artikel lees je meer over hoe je vogelnesten kunt voorkomen, welke problemen eruit kunnen ontstaan en hoe je schade weer kunt laten repareren.

 

Jaarlijkse controle van schoorsteenkanalen

Het is verstandig om ongeveer jaarlijks de schoorsteenkanalen te laten controleren op de aanwezigheid van vogelnesten. Dit is namelijk een heerlijk beschut plekje voor vogels om een nest te bouwen. Helaas kan het leiden tot verstoppingen en gevaarlijke schoorsteenbranden. Op de lange termijn kan de vogelactiviteit ook de schoorsteen of delen van het dak beschadigen. We raden je aan om zowel de inspectie als het onderhoud en (indien nodig) de complete dakrenovatie over te laten aan een professional. Een ervaren dakdekker kan problemen snel opsporen en efficiënt oplossen 

Plaatsen van een kap op de schoorsteen

Als jouw schoorsteen nog niet is voorzien van een kap, is het slim om dit toch te laten plaatsen. Een schoorsteenkap voorkomt namelijk dat vogels (opnieuw) een nest kunnen bouwen in het kanaal. Daarnaast beschermt de kap de schoorsteen tegen regenwater, bladeren en ander vuil. Hierdoor blijft het langer schoon en in goede conditie.

Schade aan dakpannen door vogeloverlast

Vogels kunnen niet alleen nestelen in schoorsteenkanalen, maar ook onder de dakpannen. Dit kan leiden tot schade aan de dakbedekking en dakconstructie. De vogels kunnen bijvoorbeeld isolatie wegpikken en zich gaan nestelen in het dakbeschot. Naast de dakschade kan dit ook schimmel en houtrot tot gevolg hebben. Om deze problemen te voorkomen, kun je vogelwerende dakvoetprofielen laten plaatsen bij de renovatie van het dak.

Renovatie van dakgoten door vogelnesten

Tot slot is het belangrijk om dakgoten te laten inspecteren, reinigen en renoveren wanneer hier vogelnesten in zijn gemaakt. Verstopte dakgoten kunnen leiden tot lekkages en andere waterschade. Op de lange termijn kunnen de vogels ook de goot zelf beschadigen, waardoor het vervangen of gerenoveerd moet worden. Bespaar jezelf een hoop kosten door de goten regelmatig te checken en goed schoon te houden.

Bij dakrenovatie is het van belang om rekening te houden met mogelijke problemen die zijn veroorzaakt door vogeloverlast. Het dient op de juiste manier gerepareerd te worden en het is verstandig om maatregelen te nemen die de vogelactiviteit verkleinen. Zo zorg je ervoor dat het dak en de goten een langere levensduur hebben.

 

Door: Partnerartikel